COVID oltási akcióhét hosszabbítás

Az akcióhét december 5-ig meghosszabbításra került!

Tisztelt Szülők!

A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján értesítem Önöket, hogy az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a Kormány 2021. november 22-28december 5. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon. Az akcióhét keretében a kórházak és egyéb oltópontok országszerte megemelt oltási kapacitással, és időpontfoglalás nélkül is várják a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is. Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra, ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik. Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten, továbbra is az időpontfoglalót javasolják akár az első, akár az elmaradt második, vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni.
Békés megyében az oltási akcióhéten a fenti időszakban hétfőtől-vasárnapig várják az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 19 óra között az alábbi oltópontokra, ahol ötféle vakcina áll majd rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm.
Az oltást az alábbi – településünkhöz legközelebb lévő – oltópontokon lehet felvenni:

  1. Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórháza
   • Békéscsaba, Kórház u. 3., volt Védőnői Centrum (időpontfoglalás esetén)
   • Békéscsaba, Gyulai út 18. (regisztrációval nem rendelkezőknek)
  2. Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza
   • Gyula, Semmelweis u. 1., volt Hospice (időpontfoglalás esetén)
   • Gyula, Dob u. 3., Rendelőintézet (regisztrációval nem rendelkezőknek)
  3. László Elek Kórház és Rendelőintézet (Orosháza)
   • Orosháza, Könd u. 59. (időpontfoglalás esetén és regisztrációval nem rendelkezőknek is)
  4. Békés Megyei Központi Kórház Szeghalmi Telephelye
   • Szeghalom, Szabolcs vezér u. 9. (regisztrációval és időponttal nem rendelkezőknek, 2. körös oltásra itt nincs lehetőség)
  5. Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató Kft.
   • Szarvas, Szabadság út I l . (regisztrációval és időponttal nem rendelkezőknek, 2. körös oltásra itt nincs lehetőség)
  6. Vis Medica Kft.
   • Mezőkovácsháza, Alkotmány u. 38. (regisztrációval és időponttal nem rendelkezőknek, 2. körös oltásra itt nincs lehetőség)

A tájékoztatás szerint:

Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta, azonban az alábbiak ismerete szükséges az oltóanyag kiválasztása kapcsán:

 • A harmadik oltás esetén a homológ oltás (az oltást felvevő személy ugyanazt a vakcinát kapja emlékeztető oltásnak, mint az első kettőnél) teljesen elfogadott, szakmailag alátámasztott, így külön igazolása ennek nem szükséges, indok nélkül alkalmazható.
 • A heterológ oltási sorozat (egy másik vakcinával történik a 3. oltás) is megfelelő, azonban bizonyos esetekben nem ajánlott, mint pl. AstraZeneca vakcinára Janssent, vagy fordítva, Szputnyik oltásra AstraZeneca oltást, vagy fordítva. Szputnyik oltásra Janssen oltást lehet alkalmazni, azonban immunológiai szempontból az mRNS (Pfizer, Moderna) vakcina inkább ajánlott. Ennek eldöntéséhez az oltópontokon tevékenykedő oltóorvosok segítséget nyújtanak.

Az oltóanyagok felvételéhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatok egy-egy példányát, az oltakozni kívánók legyenek szívesek kitöltve magukkal vinni az oltópontra.
A 3. oltás felvételéhez továbbá a hozzájáruló nyilatkozat mellett igazolni szükséges az első két oltás tényét is.
Továbbra is az a legfontosabb, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást, mert a jelenleg terjedő delta vírusmutáns rájuk a legveszélyesebb, náluk súlyosabb megbetegedést képes okozni. A beoltottak kevesebb, mint 1%-a betegszik meg, míg ez a szám szakértők szerint tízszeres az oltatlanok esetében. Természetesen az oltási akcióhét után is fel lehet venni az oltást, de aki teheti, vegye fel minél előbb.
Az oltási akcióhéten a 12. életévüket betöltött tanulók törvényes képviselői is kérhetik gyermekük oltását.

Az átoltottság további növeléséhez és a járvány megfékezéséhez nyújtott segítő együttműködésüket köszönjük!

Magyarbánhegyes, 2021.11.22. 30.

Tisztelettel a
Magyarbánhegyesi Kossuth Lajos
Általános Iskola vezetősége

Nyilatkozatok – Pfizer, Moderna, Janssen, Synopharm, AstaZeneca, 3. oltás